Śmietankowy przysmak Cappucino

Biszkopt
5 jajek
1 szkl. cukru kryształu
1 szkl. mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru waniliowego
szczypta soli
Krem budyniowy
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki skrobi ziemniaczanej

0,5 l mleka
4 łyżki Mokate Capuccino
6 łyżek cukru
1 cukier waniliowy
250g masła
5 żółtek
Bita śmietana
1 l śmietanki 30%
4 łyżki cukru pudru
10 g żelatyny
Przygotowanie:
I.         Białka oddzielić od żółtek następnie ubijać posolone białka do chwili osiągnięcia puszystej masy, nie przerywając ubijania dodawać cukier kryształ oraz cukier waniliowy. W następnej kolejności dodawać pojedynczo żółtka, całość ubijać 15 min. Do tak przygotowanej masy dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać. Piec ok 20 min w temp. 180 st. C

II.        0,3 l mleka zagotować. Resztę mleka wymieszać z mąką, skrobią ziemniaczaną, capuccino, cukrem oraz cukrem waniliowym. Do gotującego się mleka wlać przygotowana mieszankę, energicznie zamieszać. Podgrzewać ciągle mieszając do ponownego zagotowania. Budyń schłodzić. 250g masła utrzeć z 5 żółtkami, pozostałą masę połączyć z zimnym budyniem. Na biszkopt wyłożyć masę budyniową - odstawić do lodówki.
III.      Żelatynę rozpuścić w 100 ml gorącej wody. 1 l śmietanki 30% ubić na puszystą pianę pod koniec ubijania dodać cukier puder, gdy śmietana uzyska stabilną konsystencje wlać rozpuszczoną ostygnięta żelatynę. Wyłożyć ubitą śmietanę na budyń.

Włożyć do lodówki.

                                            Życzę smacznego !!

Kategoria: 
Galeria: 

Komentarze

Odpowiedz

Plain text

  • Znaczniki HTML niedozwolone.
  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

» Kalendarz imprez

  • piątek, 28 Lipiec, 2017
  • sobota, 29 Lipiec, 2017
  • niedziela, 30 Lipiec, 2017
  • niedziela, 6 Sierpień, 2017
  • piątek, 18 Sierpień, 2017
  • niedziela, 20 Sierpień, 2017
  • niedziela, 20 Sierpień, 2017
  • sobota, 26 Sierpień, 2017