Rurki z bitą śmietaną

Składniki:
2 i 1/2 szklanki mąki
200 g margaryny
1/2 szklanki cukru pudru
1 szklanka śmietany 18%
1 łyżka cukru waniliowego
szczypta soli

Ponadto: 1 kubek śmietany 30%, 2 łyżki żelatyny

Przygotowanie:
Mąkę siekamy z margaryną, dodajemy pozostałe składniki, zagniatamy ciasto, chłodzimy kilka godzin w lodówce (zawinięte w woreczek).
Następnie ciasto wałkujemy na podsypanej mąką stolnicy Wycinamy paseczki o szerokości 2-3 cm długości około 25 cm.
Paseczki zawijamy na posmarowane masłem rurki - specjalne foremki do rurek. Zaczynamy owijać od cieńszego końca foremki, paski muszą zachodzić na siebie. Rurki układamy na wysmarowanej tłuszczem blaszce, pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 210 stopni w termoobiegu przez 15-17 minut. Po upieczeniu rurki zdejmujemy z foremek. Napełniamy kremem lub  ubitą śmietaną zmieszaną z żelatyną. Rurki posypujemy cukrem pudrem.

                                Życzę smacznego!!

Kategoria: 

Komentarze

Odpowiedz

Plain text

  • Znaczniki HTML niedozwolone.
  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.