Muffinki czekoladowe

Składniki: (12 muffinek):
200 g mąki
100 g cukru
2 czubate łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
2 jajka
150 ml mleka
3 łyżki rozpuszczonego tłuszczu (masła)
80 g gorzkiej czekolady

Przygotowanie:
Piekarnik nagrzej do ok. 180 stopni. Formę na muffinki wyłóż papilotkami.
Wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz sodę. W oddzielnym naczyniu roztrzep jajka, wymieszaj z mlekiem i masłem. Czekoladę posiekaj na drobne kawałki. Sypkie składniki połącz z płynnymi i wymieszaj łyżką na jednolitą masę. Dodaj czekoladę, kakao i krótko ale dokładnie wymieszaj wszystko łyżką. Nałóż ciasto do foremek, do około 3/4 wysokości. Wstaw do piekarnika i piecz ok. 25 minut. Wyjmij z piekarnika i delikatnie wystaw z foremek do ostygnięcia.

Można przyozdobić owocami, polewą lub lukrem (wg uznania).

                                        Życzę smacznego!!
 

Kategoria: 

Komentarze

Odpowiedz

Plain text

  • Znaczniki HTML niedozwolone.
  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.