Moja karpatka

Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki
3/4 kostki masła
1/2 szklanki cukru
2 żółtka
Na krem:
1 opakowanie kremu karpatka jeśli nie macie to proponuje masę budyniową własnego wykonania.

Masa budyniowa:
1/2 l mleka
1 żółtko, 2 łyżki mąki pszennej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 3 łyżki cukru }wymieszać w niewielkiej ilości mleka i wlać do reszty gotującego się mleka.
Ugotowany budyń ostudzić. Następnie utrzeć 1/2 kostki masła i 2 łyżki masła roślinnego i dodawać budyń (ostudzony). Na koniec można dodać trochę wódki lub spirytusu.

Wierzch ciasta:
2 białka
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka mączki ziemniaczanej

Dekoracja:
orzechy laskowe i rodzynki lub płatki migdałów i rodzynki

Przygotowanie:
Z mąki, masła, cukru i żółtek zagnieść ciasto, podzielić na 2 równe części, schować do lodówki na 1 godzinę. Krem przygotować wg przepisu na opakowaniu jeśli nie dodamy tłuszczu, będzie dietetyczne. Po upływie określonego czasu ciasto rozwałkować na dwa jednakowe prostokąty, upiec w temp. 220 stopni aż się zrumieni (ok 15 minut), białka ubić z cukrem (kryształ), na końcu wymieszać z mączką ziemniaczaną. Ciasto przełożyć kremem, na powierzchnię nałożyć masę bezową, wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 150 stopni, żeby białko się wysuszyło.

Można posypać ciasto migdałami albo rodzynkami i orzechami.

Ciasto najlepsze jest na drugi dzień.

                                      Życzę smacznego!!
 

Kategoria: 
Galeria: 

Komentarze

Odpowiedz

Plain text

  • Znaczniki HTML niedozwolone.
  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.

» Kalendarz imprez

  • piątek, 28 Lipiec, 2017
  • sobota, 29 Lipiec, 2017
  • niedziela, 30 Lipiec, 2017
  • niedziela, 6 Sierpień, 2017
  • piątek, 18 Sierpień, 2017
  • niedziela, 20 Sierpień, 2017
  • niedziela, 20 Sierpień, 2017
  • sobota, 26 Sierpień, 2017