Kostka alpejska

Składniki:
Biszkopt:
4 jaja
1 szklanka cukru
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
1 masło śmietankowe
1 mleko skondensowane słodzone
1/2 l śmietany 30%
2 śmietanfixy
15 dag bezów
1 czekolada na wierzch
Alkohol

Przygotowanie:
Biszkopt tradycyjnie pieczemy i nasączamy alkoholem.
Krem mleczny: masło ucieramy po trochu dodajemy mleko skondensowane następnie dodajemy po 1 łyżeczce alkoholu do smaku (trzeba bardzo uważać, żeby krem się nie zważył), bezy rozkruszamy i dodajemy do kremu delikatnie mieszając wykładamy na biszkopt.
Krem śmietankowy: ubijamy śmietanę z fixem wykładamy na krem mleczny. Wierzch posypujemy czekoladą startą na grubych oczkach tarki.

                                     Smacznego!!!
 

Kategoria: 

Komentarze

Jadłam!! to ciasto jest pyszne!!!

słodziutkie, ale pyszne - robiłam:)

Odpowiedz

Plain text

  • Znaczniki HTML niedozwolone.
  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.