"Cycuszki" murzynki

I    Składniki na biszkopt:
5 jajek
3/4 szkl cukru
3/4 szkl. mąki tortowej
1/4 szkl. mąki ziemniaczanej

W tym przepisie na biszkopt nie ma proszku do pieczenia i nie jest to błąd ;) Mimo to, biszkopt wychodzi mega puchaty i mięciuteńki i długo utrzymuje świeżość.

Przygotowanie:
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę a pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier. Następnie kolejno wrzucamy po jednym żółtku. Na koniec dodajemy przesiane i wymieszane obydwie mąki. Delikatnie ale dobrze wymieszać (np. mikserem na wolnych obrotach).
Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp ok 160-170 stopni przez ok 35-40 minut (do suchego patyczka).
Następnie wstawiamy ponownie do piekarnika, wyłączamy go i uchylamy drzwiczki. Biszkopt pozostaje tam do wystudzenia.

II    Składniki na ciasto makowo-kokosowe:
7 białek (żółtka zostawić do masy)
1 szkl. cukru
1 szkl. suchego maku
1 szkl. wiórków kokosowych
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier nadal ubijając. Na koniec dodać mak i kokos wymieszane z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (22x33). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 15 min w temp 200 stopni do zezłocenia. Wystudzić

III    Składniki na masę:
7 żółtek
16 g cukru waniliowego
3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
2 szkl. mleka
3/4 szkl. cukru
250g masła
ok. 2 łyżki advocata (opcjonalnie)

ponadto:
1-2 opakowania okrągłych biszkoptów
ok 150ml. wódki
rodzynki lub żurawina
kilka łyżek dżemu z czarnej porzeczki

Przygotowanie:
Mleko zagotować z cukrem waniliowym (można użyć zamiennie ziarenek z ok 2 lasek wanilii+1 łyżka cukru). Żółtka utrzeć w garnku z cukrem i mąką ziemniaczaną. Wrzące mleko wlewać do żółtek, dokładnie mieszać nie przypalić. Ugotować. Wystudzić.
Masło dokładnie utrzeć na puszystą masę. Do utartego stopniowo dodawać wystudzony budyń. Na koniec ewentualnie dodać likier jajeczny advocat

Teraz przystępujemy do składania tego wszystkiego w jedną wielką całość:
Do blaszki wsadzamy biszkopt. Smarujemy go cienką warstwą dżemu. Na to układamy placek makowo-kokosowy. Na niego wykładamy masę. Biszkopty maczamy kolejno w wódce i układamy ciasno jeden obok drugiego na masie. Na każdym biszkopcie kładziemy po jednym rodzynku lub żurawinie. Całość polewamy polewą i odstawiamy do wystudzenia.

Składniki na polewę:
3 łyżki wrzącej wody lub mleka
3 łyżki cukru pudru
3 łyżki ciemnego kakao
100g margaryny lub masła
Przygotowanie:

Do rondelka wlać wodę i rozpuścić w niej cukier (kolejność rozpuszczania poszczególnych składników jest ważna i gwarantuje nam to, iż polewa będzie miała śliczny połysk, a jej poszczególne składniki się nam nie zważą i nie "rozwarstwią".) Następnie dodajemy pokrojone na małe kawałeczki masło i rozpuszczamy. Zdejmujemy z ognia i wsypujemy przesiane kakao. Energicznie mieszamy, by powstała gładka, lśniąca polewa. Lekko studzimy i polewamy ciasto

                               Życzę smacznego :)

Kategoria: 
Galeria: 

Komentarze

Odpowiedz

Plain text

  • Znaczniki HTML niedozwolone.
  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.