Ciasto drożdżowe

Składniki:

500 g mąki

5 g drożdży

2 szklanka mleka

50g masła lub margaryny

100 g cukru

2 jajka

bakalie

szczypta soli

tłuszcz i mąka do formy lub papier do pieczenia

cukier puder do posypania ciasta lub kruszonka

Przygotowanie:

Mleko podgrzać w części rozpuścić drożdże z łyżką mąki (odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia) w pozostałej części mleka rozpuścić tłuszcz - wystudzić wszystko. Jaja zmiksować z cukrem (miksować minimum 10 minut) dodać do wyrośniętego rozczynu wraz z resztą przesianej mąki, szczyptą soli, ostudzone mleko z tłuszczem, wymieszać, wyrobić ciasto na końcu dodać oprószone mąką bakalie.

Foremki wyłożyć papierem do pieczenia, wypełnić do połowy ciastem i odstawić by wyrosło.

Na wierzch można ułożyć pokrojone w plastry jabłka (trzeba wcisnąć je głęboko w ciasto (inaczej rosnące ciasto je wypchnie na wierzch). Przed wstawieniem do nagrzanego piekarnika posypać kruszonką.

Piec w temperaturze 200 stopni, sprawdzając patyczkiem czy ciasto jest już gotowe.

Kruszonka: jedna część masła, jedna część cukru pudru, dwie części mąki. (proporcje np.: kieliszek masła, kieliszek cukru pudru, dwa kieliszki mąki).

                                            Życzę smacznego!!

Kategoria: 
Galeria: 

Komentarze

Odpowiedz

Plain text

  • Znaczniki HTML niedozwolone.
  • Znaki końca linii i akapitu dodawane są automatycznie.